Muzeum Historii Naturalnej, Londyn
31 lipca 2022Świat
Tym, co przyciąga do tego muzeum prawdziwe tłumy są naturalnych rozmiarów modele zwierząt prehistorycznych. Największą popularnością cieszą się dinozaury, szczególnie te ruchome.
Antarktyda Shackletona
2 maja 2022Książki
Jak funkcjonowali pierwsi zdobywcy i badacze najzimniejszych zakątków Ziemi? Czy ich wyprawy pochłonęły wiele ofiar? Kim był tytułowy niezłomny z książki Caroline Alexander i czym zasłużył na to miano?
Londyn podziemny
31 stycznia 2022Książki
Peter Ackroyd zabiera nas w podróż pełną kontrastów. Pokazuje fascynujące głębiny miasta - brud i nędzę, lęki, potwory, zagrożenia, ale też piękno, tajemnice, a nawet bezpieczne schronienie - Londyn podziemny.
Opuszczony klasztor Kapucynów
6 stycznia 2022Świat
Convento dos Capuchos (klasztor Kapucynów) w Portugalii stoi pusty od 1834 r., kiedy to wyprowadziło się stąd ostatnich siedmiu mnichów. Choć opuszczony (a może właśnie dlatego), wart jest zobaczenia.
Mince pie – słodka zmyłka
25 grudnia 2021Kuchnia
Chociaż nazwa wskazuje, że angielskie mince pie (mincemeat pie) to mięsne danie, kryje się za nią słodkie ciastko z bakaliami. Czy zatem jest to jakiś kulinarny żart Brytyjczyków?
Haroutunian i smaki świata
21 listopada 2021Kuchnia
Arto der Haroutunian, Ormianin urodzony w Aleppo, dzieciństwo spędził w Bejrucie. Dom, w którym się wychowywał, „był wyspą otoczoną jabłkami, pomarańczami, wiśniami, kasztanami, mandarynkami, palmami i drzewami bananowymi”.
Zamek Bolczów
14 listopada 2021Polska
Zniszczony w 1645 r. Zamek Bolczów do dzisiaj pozostaje ruiną. Jedną z najbardziej oryginalnych spośród średniowiecznych budowli obronnych w Polsce. Na czym polega jego wyjątkowość?
Wyspa niebieskich lisów
7 czerwca 2021Książki
Wielkie wyprawy to nie tylko pasjonujące przygody i dreszczyk emocji, ale też planowanie, finansowanie i zarządzanie. "Wyspa niebieskich lisów" to ciekawe studium problemów legendarnej ekspedycji Beringa.
Spycimierz – kwietne dywany
4 czerwca 2021Polska
Spycimierz, niewielka, spokojna wioska k. Uniejowa raz w roku przyciąga rzesze turystów z Polski i świata. Powodem są niezwykłe kwiatowe dywany układane przez kolejne pokolenia mieszkańców na procesję Bożego Ciała.
Śmierć w lesie deszczowym
19 maja 2021Książki
Jak umiera język? Ile czasu trwa jego agonia i od czego się zaczyna? Czy śmierć języka wpływa na życie społeczności, która go używała? A wreszcie: czy to możliwe, że język umiera, bo… nikt go już nie chce?
Kolorowe Jeziorka
16 maja 2021Polska
Rzadko zdarza się, by ludzka ingerencja w naturę przyniosła tak zachwycający efekt, jak w Rudawach Janowickich. Kolorowe Jeziorka, powstałe na skutek działalności górników, to prawdziwy skarb Dolnego Śląska.
Jak nakarmić dyktatora
2 maja 2021Kuchnia
Witold Szabłowski dokonał rzeczy prawie niemożliwej - namówił na rozmowy pięcioro kucharzy, którzy pracowali dla wielkich zbrodniarzy XX wieku: Saddama Husajna, Idi Amina, Pol Pota, Fidela Castro i Envera Hodży.
Bolesławiec ceramiczny
4 kwietnia 2020Polska
W dobie masowej produkcji ręcznie wyrabiana ceramika z Bolesławca to rzecz godna uwagi. Dlatego wybrałam się do jednej z manufaktur, by zobaczyć, jak powstają te wyjątkowe naczynia, i spróbować swoich sił w dekorowaniu.
Siedemdziesiąt siedem słoni
4 kwietnia 2020Książki
Książka Piotra Biedrzyckiego długo czekała na moją recenzję, zatem najwyższy czas spisać myśli. Jej akcja dzieje się w Indiach, więc bardzo cieszyłam się na tę lekturę, ale jednocześnie miałam wysokie oczekiwania. Czy je spełniła?
Irlandia Północna od kuchni
18 stycznia 2020Kuchnia
Nie zamierzam Was przekonywać, że kuchnia irlandzka wznosi się na wyżyny sztuki kulinarnej. Spróbuję jednak udowodnić, że, mimo kiepskiej opinii wśród smakoszy, Irlandia Północna oferuje kilka ciekawostek wartych skosztowania.
Londyn – parada noworoczna
10 stycznia 2020Świat
Moje postanowienie noworoczne? Częściej wrzucać tu informacje o ciekawych miejscach, wydarzeniach, smakach i książkach. Zatem na początek trochę zdjęć z parady w Londynie, którą 1 stycznia miałam szczęście oglądać z bliska.
„Hazana” – kuchnia żydowska
7 października 2019Kuchnia
W języku hebrajskim hazana oznacza jedzenie, które cieszy. Trudno o lepszy tytuł dla tej książki, bo jedzenie jest w kulturze żydowskiej niezwykle ważne. A choć towarzyszą mu surowe reguły religijne, nie zubożyły tej kuchni – jest niezwykle różnorodna i aromatyczna.