
Irlandia Północna od kuchni
Nie zamierzam Was przekonywać, że kuchnia irlandzka wznosi się na wyżyny sztuki kulinarnej. Spróbuję jednak udowodnić, że, mimo kiepskiej opinii wśród smakoszy, Irlandia Północna oferuje kilka ciekawostek wartych skosztowania. Odwiedzając restauracje w Irlandii Północnej można odnieść wrażenie, że miejscowi kucharze znają tylko dwie przyprawy – ocet i keczup. To one ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej

“Hazana” – kuchnia żydowska
W języku hebrajskim hazana oznacza jedzenie, które cieszy. Trudno o lepszy tytuł dla tej książki, bo jedzenie jest w kulturze żydowskiej niezwykle ważne. A choć towarzyszą mu surowe reguły religijne, nie zubożyły tej kuchni – jest niezwykle różnorodna i aromatyczna. Kuchnia żydowska to prawdziwe bogactwo smaków. Skąd bierze się ta ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej

Betel – orientalna używka
Ta niezwykle rozpowszechniona w świecie Orientu używka to bliski krewny jednej z najbardziej popularnych przypraw w polskiej kuchni – pieprzu. Zresztą spotkacie go też pod nazwą pieprz betelowy lub pieprz żuwny. Betel zajmuje czwarte miejsce na świecie wśród używek, zaraz za kofeiną, nikotyną i alkoholem. Skład W odróżnieniu od pieprzu, ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej

Słodka Portugalia
Miłośnicy słodyczy z całą pewnością pokochają Portugalię. Cukiernie-piekarnie i kawiarnie-bary są tu częstym i miłym dla oka widokiem. Małe, urocze, w historycznych lokalach (lub na takie stylizowanych), z piękną ekspozycją słodkich wypieków. Nawet taki anty-łasuch i anty-cukrojad 😉 jak ja nie oparł się tym słodkościom. A możecie mi wierzyć, portugalskie ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej

Nieszpułka (nie)zwyczajna
Jakiś czas temu w prasie i w sieci można było przeczytać, że w sklepach pojawił się nowy, egzotyczny owoc. Dementuję: nie jest nowy i nie taki znowu egzotyczny – rośnie w polskich ogródkach od dawna. A jego nazwa to nieszpułka jadalna lub nieszpułka zwyczajna. Roślina ta należy do różowatych i ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej

Singhara
Dzisiaj białe w czarnym, czyli prawdziwy przysmak. Choć jadłam go wiele razy i doskonale pamiętam smak, nazwa wypadła mi z głowy. W jej ustaleniu pomogła mi koleżanka z Indii. To singhara, znana też jako water caltrop, buffalo nut czy bat nut. Podróżując spotkacie jeszcze kilka innych nazw. Wprawdzie singhara zapadła ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej

Wegańska kuchnia indyjska
Odkrywam tę książkę (powinnam chyba napisać „rozsmakowuję się w niej”) od kilku miesięcy i z każdym kolejnym wypróbowanym przepisem podoba mi się (smakuje) coraz bardziej. Napis na okładce nie kłamie – to kuchnia indyjska w kreatywnym, nowoczesnym ujęciu. A do tego bardzo smacznym. Autorka, Richa Hingle, wychowała się w Indiach, ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej

Przyprawa to podstawa
Od przepisów z tej książki zaczęła się moja przygoda z orientalnymi smakami. To tu po raz pierwszy przeczytałam o asafetidzie, imli, kurkumie i innych przyprawach, bez których dziś nie wyobrażam sobie gotowania. Często samo ich zdobycie było przygodą i wymagało prawdziwej determinacji. Niestety, Polska przyprawami nie stoi i nawet dzisiaj ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej